Cantilevered bookshelves under stairs

Contemporary White and Walnut Kitchen Design

Decorcafe Expert Andrew Hall, of Woodstock Furniture shares a recent Richmond project.

Rainy days at home in isolation call for a good book to read. In one of our recent projects our walnut shelving brings a hidden space beneath the stairs to life. Carefully engineered to take weight and span quite some length, the shelves ‘float’ in parallel with no unsightly brackets to be seen. Clean lines to fill with books and personalise with treasured possessions.

Part of our complete kitchen project in a recently refurbished 3 story town house in Richmond, the book shelves create a quiet corner in the vast open plan basement.

Crittal door kitchen

The contemporary style is set by the perfectly laid polished concrete floor that runs the width and depth of the kitchen, through the Crittall doors and out into the garden beyond.  Opening onto a large walled lower terrace the mix of yellow brick stepping up to the garden beyond softens the look, bringing a touch of nature into the room.

White & Walnut Kitchen

A contemporary white clean lined kitchen forms the back drop to the large central island unit with a 1600mm long cantilevered solid walnut seating area. This cantilever was quite a feat of engineering and we designed and produced a metal framework that was discretely concealed and bolted to the floor within the island cabinets.

Charcoal grey steel beam exposed in white kitchen

To the rear of the kitchen is a wine conditioned space viewed through a glass window from the kitchen, this is flanked by a tall wine cabinet with lighting, mirror and glass display shelves for serving drinks to guests.

Predominately the kitchen is all white with flush handles but with the introduction of Walnut wall cabinets suspended off a polished plaster feature wall and walnut shelving and bar top a cohesive space is created.

Walnut_worksurface_in_white_kitchen

The solid Walnut shelves with concealed fixings and integral strip LED lights beautifully align with the feature metal stair treads and create an intimate and decorative back drop for the dining area.

bespoke_hidden_larder

A large walk in floor to ceiling larder kept clutter to a minimum with U shaped shelves and walnut condiment and spice racks to the back of the doors to maximise food storage.

We welcome your comments and if you have any questions about this project please do not hesitate to get in touch. Thank you. Andrew Hall.

woodstockfurniture.co.uk

Andrew worked with interior designers Natalie Forbes and Louisa Rix of forbesrix.com, on this project to bring their creative vision to fruition.