creating the curve bench

Marcus Peel Photography

Creating the CURVE Bench: A Bench for all Seasons

In 2017 our studio was commissioned to develop the seating for Re:Centre, a unique space for creativity and wellness along the river Thames in Hammersmith. Our clients vision for this space was to create one large circle of seating and working in wood. I set about creating the CURVE Bench, which would become an iconic piece that could weather all seasons and settings.

CURVE Bench

With every commission, I spend some time in the space to understand how it feels and functions. This allows me to understand the scale of the environment. Starting from a set of sketches with a brief to work with timber, the design of the bench was developed over a few months, developing a series of ideas by working on a set of 4 different prototypes.

There was a separate idea behind each prototype. The final model, CURVE Bench was chosen.

The flowing and sinuous, the smooth, curved lines of the bench link together seamlessly. The client wanted the seating to embrace the people in this room, to create a sense of togetherness in a place conductive to rest and to contemplation… we wanted to create this feeling and let the thoughts wonder…

Adaptable as a single seat or multiple units, the benches can be moved around as required for different settings.

Marcus Peel Photography

CURVE Outdoor

Due to popular demand, we launched the outdoor version called CURVE Outdoor in Spring 2020. We had worked with a new, hard-wearing recyclable material from a respected solid surface supplier. We chose HI-MACS that would withstand the elements, while allowing them to retain the rounded design.

As with the indoor bench, CURVE Outdoor can be used as a single seat or joined with others as the situation or location requires. With both CURVE benches, we have created pieces that are for use in both public and private settings; in homes and gardens, hotels, businesses, schools, art galleries, beachside resorts and more.

CURVE Outdoor is made bespoke to order and is available in different colours of whites and greys. For the indoor bench, simply called CURVE Bench, a variety of timbers or finishes are possible.

Looking to the future

As a sign of our times, sadly Re:Centre, which previously housed the CURVE Bench, has closed its doors in the summer of 2020. However, the story of the benches in new locations will continue.

I personally would like to see these benches in more public spaces – let it be public gardens or sculpture gardens. For an interiors project I have this vision to create a seascape environment within a cafe or restaurant and have a few benches around. I am excited for what is to come over the coming years.

 

For more from Nina, click here to see her expert page.

[]
1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder